Ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς άνδρες της Αρχαίας Ελλάδος, είναι ο Θεμιστοκλής, που δημιούργησε τη ναυτική δύναμη των Αθηνών. Γεννήθηκε στα 525 π. Χ. και από παιδί έδειξε την εξυπνάδα του και τη φιλομάθειά του. Είχε ζωηρή κλίση στην πολιτική και πολλές φορές έγραφε λόγους για τους συμμαθητές του.
Όταν μεγάλωσε ανέλαβε την ηγεσία της μερίδας των πολιτών που είχαν κηρυχθεί υπέρ του πολέμου κατά των Περσών. Από τότε ο Θεμιστοκλής άρχισε να προσφέρει στην πατρίδα του μεγάλες υπηρεσίες. Πρώτα - πρώτα έπεισε τους Αθηναίους να μεταφέρουν το στόλο τους στον Πειραιά, ενώ πρωτύτερα είχαν λιμάνι τους το Φάληρο. Ύστερα κατόρθωσε να ξεσηκώσει τους Αθηναίους να πολεμήσουν όλοι μαζί τον κοινό εχθρό. Και οι επιτυχίες του Θεμιστοκλή έρχονταν η μιά ύστερα από την άλλη. Έχτισε τον Πειραιά, δημιούργησε στόλο από 200 τριήρεις, έπεισε τους Αθηναίους να εγκαταλείψουν την πόλη τους και όταν πάλι τους επιτέθηκαν οι Πέρσες, και μετά την καταστροφή των Θερμοπυλών συγκέντρωσε ολόκληρο τον ελληνικό στόλο στη Σαλαμίνα, όπου υπό την αρχηγία του οι Έλληνες κέρδισαν μια από τις λαμπρότερες νίκες της Ιστορίας μας.
Ο Θεμιστοκλής όμως, όσο πήγαινε γινόταν και πιο απότομος, πιο δεσποτικός και τέλος οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατόρθωσαν να τον εξορίσουν. Τον καταδίωξαν μάλιστα για να τον σκοτώσουν. Έτσι καταγρεγμένος ο Θεμιστοκλής έφθασε στα Σούσα και ζήτησε άσυλο από τον βασιλιά Αρταξέρξη. Αυτός τον δέχθηκε με χαρά και του έκανε πλούσια δώρα και μεγάλες τιμές. Από τότε ο Θεμιστοκλής έζησε στη Μαγνησία, μια πολιτεία που του χάρισε ο Αρταξέρξης. Ύστερα από μερικά χρόνια όμως, όταν ο Αρταξέρξης ζήτησε τη βοήθεια του Θεμιστοκλή για να χτυπήσει την Ελλάδα και του ανέθεσε να διευθύνει τον περσικό στόλο εναντίον των Ελλήνων και του στρατηγού των Κίμωνα, ο Θεμιστοκλής τόσο πολύ στενοχωρήθηκε, ώστε την άλλη μέρα τον βρήκαν νεκρό (459 π.Χ.). Λένε οτι δηλητηριάσθηκε για να μην πολεμήσει την πατρίδα του.
Τα οστά του Θεμιστοκλή, ύστερα από χρόνια, τάφεραν τα παιδιά του στην Ελλάδα και τα έθαψαν, όπως ήταν η επιθυμία του, στο λιμάνι του Πειραιά.